Din Psikolojisi Anabilim Dalı'nın düzenlediği ACIYA DOKUNMAK başlıklı panel gerçekleştirildi

Fakültemiz Din Psikolojisi Anabilim Dalı tarafından 3 Aralık 2015 Perşembe günü Raşit Küçük konferans salonunda ACIYA DOKUNMAK isimli panel düzenlendi. Din görevlilerinin acı çeken bir bireye nasıl yaklaşması gerektiğini konu alan panelde, Klinik Psikolog Mehmet Dinç, Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gürel ve Yrd. Doç. Dr. Sevde Düzgüner sunum yaptı.

Psikolojik İlk Yardım başlıklı tebliğinde Dinç, psikolojik ilk yardımı  travma olarak kabul edilebilecek herhangi bir olayın ardından bu olaydan etkilenen insanlara yönelik verilen bir destek hizmeti olarak tanımladı. Ardından Dinç, psikolojik ilk yardımın çerçevesi, psikolojik ilk yardım amaçları, süreçleri ve nasılı, psikolojik ilk yardıma ihtiyaç duyan bireylerin göstereceği fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtiler, psikolojik ilk yardım hizmetini verirken mutlaka akılda tutulması gereken hususlara değindi.

Kur’an ve Sünnette Acı konusunu ele alan Gürel, ilk olarak dünya hayatında imtihan kavramından bahsetti. İnsanın başına gelen olumlu ve olumsuz her olayın imtihan olabileceğini belirten Gürel, kader, külli ve cüzi irade, her şerde bir hayır vardır ilkesi, Allah kuluna çok yakındır düşüncesi gibi hususlara değinirken ayet ve hadis numaralarını vererek ileri okumalar önerisinde bulundu.

Din Hizmetlerinde Psikolojik İlk Yardım adlı tebliğiyle Düzgüner ise, acılı insana yaklaşırken psikolojik ve dini bilgi birikiminin ne şekilde kullanılması gerektiği hakkında ipuçları verdi. Empatinin önemli olduğu, her acının saygıyı hak ettiği ve dua cümlelerinin yapıcı etkisi başta olmak üzere konuyu on temel maddede ele alan Düzgüner, yaşanmış örnekler vererek dikkat edilmesi gereken ilkeleri sıraladı.

Yoğun katılımın gerçekleştiği panel, izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı ve olumlu geri bildirimlerle karşılandı.  

HIZLI ERİŞİM