Ders Programları / İçerikleri

1. İlahiyat Lisans Programı

Bu programda İlâhiyat alanındaki temel bilgilenmeyi sağlayacak “zorunlu dersler”in uygulanması sırasında, öğrencilere tavsiye edilecek kaynaklar, sunumlar, grup çalışmaları, seminerler ve ödevler gibi etkinliklerle öğretim zenginleştirilmektedir. Fakültemizde oldukça geniş kapsamlı bir seçmeli dersler yelpazesi bulunmaktadır. Bu dersler ilmî disiplinler arasında koordinasyonu sağlayıcı bir anlayışla planlanmıştır. Genellikle projeye dayalı dersler olarak tasarlanan seçmeli dersler, öğrencilerin ilgi, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda yeni gelişme ve ihtiyaçlara bağlı olarak çoğaltılabilecektir.

İlahiyat Lisans Programının süresi 4 yıldır. Ayrıca 1 yıl zorunlu Arapça hazırlık eğitim vardır. Program ders geçme ve kredi tamamlama esasına göre işlemektedir. Programdan mezun olabilmek için tamamlanması gereken kredi miktarı 240, genel ağırlıklı not ortalaması da 4 üzerinden en az 2'dir. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere İlahiyat Lisans Diploması verilmektedir.

Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı

İlahiyat, İlahiyat (İÖ) lisans programına kayıtlı öğrenciler Fakültemizde 1 yıl süreyle Arapça hazırlık öğrenimi görürler. Bu programlarda Yabancı Dil (Arapça) hazırlık eğitiminde başarılı olma veya hazırlık eğitiminden muaf tutulma notu 100 üzerinden en az 60'tır. Hazırlık sınıfında birinci yıl sonunda başarılı olamayan öğrenciler ertesi yıl derslere devam edemezler, sadece muafiyet sınavlarına girebilirler.

Bu programdan mezun olanlar Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde müftü, vaiz, din görevlisi vb., Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı lise ve dengi okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni, İmam Hatip Liselerinde meslek dersleri öğretmeni olarak görev alabilmektedirler.

Program hakkında ayrıntılı bilgi ve 2014 yılı müfredatı için tıklayınız.

Program hakkında ayrıntılı bilgi ve 2017 yılı müfredatı için tıklayınız.

2. İlahiyat (İkinci Öğretim) Programı

Bu programda ilahiyat lisans programındaki ders müfredatı takip edilmekte olup eğitim - öğretim birinci öğretim derslerinden sonra yapılmaktadır.

3. İlahiyat (İngilizce) Programı

Eğitimin tamamen İngilizce olarak yürütüldüğü İlahiyat (İngilizce) Programı ilk olarak 2009-2010 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmiştir. Programın süresi 4 yıldır. Ayrıca 1 yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi vardır. Program ders geçme ve kredi tamamlama esasına göre işlemektedir. Programdan mezun olabilmek için tamamlanması gereken kredi miktarı 240, genel ağırlıklı not ortalaması da 4 üzerinden en az 2'dir. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere İlahiyat (İngilizce) Lisans Diploması verilmektedir.

Zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfı

İlahiyat (İngilizce) programına kayıtlı olan öğrenciler Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda 1 yıl süreyle İngilizce hazırlık öğrenimi görürler. Yabancı Dil (İngilizce) hazırlık eğitiminde başarılı olma veya hazırlık eğitiminden muaf tutulma notu 100 üzerinden en az 60'tır. Hazırlık sınıfında birinci yıl sonunda başarılı olamayan öğrenciler ertesi yıl derslere devam edemezler, sadece muafiyet sınavlarına girebilirler.

Mezunlara sağladığı imkanlar bakımından Fakültemizdeki diğer İlahiyat programları ile aynı özelliklere sahiptir.

Program hakkında ayrıntılı bilgi ve müfredat için tıklayınız.

4. İlahiyat (Arapça) Programı

Eğitimin tamamen Arapça olarak yürütüldüğü İlahiyat (Arapça) Programı ilk olarak 2015-2016 öğretim yılında açılmıştır. Programın süresi 4 yıldır. Ayrıca 1 yıl zorunlu Arapça hazırlık eğitimi vardır. Program ders geçme ve kredi tamamlama esasına göre işlemektedir. Programdan mezun olabilmek için tamamlanması gereken kredi miktarı 240, genel ağırlıklı not ortalaması da 4 üzerinden en az 2'dir. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere İlahiyat (Arapça) Lisans Diploması verilmektedir.

Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı

İlahiyat, İlahiyat (İÖ) ve Uluslararası İlahiyat lisans programına kayıtlı öğrenciler Fakültemizde 1 yıl süreyle Arapça hazırlık öğrenimi görürler. Bu programda Yabancı Dil (Arapça) hazırlık eğitiminde başarılı olma veya hazırlık eğitiminden muaf tutulma notu 100 üzerinden en az 70'tir. Hazırlık sınıfında birinci yıl sonunda başarılı olamayan öğrenciler ertesi yıl derslere devam edemezler, sadece muafiyet sınavlarına girebilirler.

Mezunlara sağladığı imkanlar bakımından Fakültemizdeki diğer İlahiyat programları ile aynı özelliklere sahiptir.

5. Uluslararası İlahiyat Programı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın girişimiyle başlayan ve desteğiyle sürmekte olan Uluslararası İlahiyat Programı ile yurtdışında lise öğrenimlerini tamamlamış ve bulunduğu ülke vatandaşlığını kazanmış gençlerimize Türkiye’de ilahiyat alanında üniversite öğrenimi imkanı sunulmaktadır. Fakültemizdeki “Uluslararası İlahiyat Programı” 2007-2008 öğretim yılından itibaren faaliyete geçmiştir. Bu programın mezunları Batı’ya dair deneyimleri ve İslam ilâhiyatına dair birikimleriyle, din hizmeti, din eğitimi ve sosyal hizmetler alanlarında çalışma imkanları bulabileceklerdir. Aynı zamanda akademik kariyer yapmak isteyenler, gerek Türkiye’de gerekse Batı üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebileceklerdir. Bu kapsamda öğrencilerin iaşe, ibate ve temel eğitim masrafları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır. Öğrenci seçimi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından gerçekleştirilmektedir.

Uluslararası İlahiyat Programının süresi 4 yıldır. Ayrıca 1 yıl zorunlu Arapça hazırlık eğitim vardır. Program ders geçme ve kredi tamamlama esasına göre işlemektedir. Programdan mezun olabilmek için tamamlanması gereken kredi miktarı 240, genel ağırlıklı not ortalaması da 4 üzerinden en az 2'dir. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere İlahiyat Lisans Diploması verilmektedir.

Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı

Uluslararası İlahiyat lisans programına kayıtlı öğrenciler Fakültemizde 1 yıl süreyle Arapça hazırlık öğrenimi görürler. Bu programda Arapça hazırlık eğitiminde başarılı olma veya hazırlık eğitiminden muaf tutulma notu 100 üzerinden en az 60'tır. Hazırlık sınıfında birinci yıl sonunda başarılı olamayan öğrenciler ertesi yıl derslere devam edemezler, sadece muafiyet sınavlarına girebilirler.

Mezunlara sağladığı imkanlar bakımından Fakültemizdeki diğer İlahiyat programları ile aynı özelliklere sahiptir.

Program hakkında ayrıntılı bilgi ve müfredat için tıklayınız.


Bu sayfa İlahiyat Fakültesi tarafından en son 23.03.2022 11:32:24 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM