Sınamalı Öğrenciler Hakkında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının Açıklaması

Üniversitemiz Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 18 inci maddesinin beşinci fıkrasının ne şekilde uygulanacağı ile ilgili öğrencilerimiz ve bazı birimlerimiz tarafından Daire Başkanlığımızdan açıklama talep edilmiştir.

Bu doğrultuda, aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi gerekmektedir.

1. Üniversitemizde Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu hariç tüm programlarında yarıyıllık düzende eğitim-öğretim yapılmaktadır.

2. Yarıyıllık düzende öğretim yapan programlarımızda ders geçmeye dayalı kredi tamamlama sistemi uygulanmaktadır. Bu programlarımızda sınıf geçme kavramı yoktur ve bu kapsamda öğrencilerimizin kayıtlı oldukları programlarda geçirdikleri her Güz ve Bahar dönemi 1 yarıyıl olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, yarıyıl hesabında öğrencilerin derslerden başarılı veya başarısız olması dikkate alınmayıp programlarına başladıkları andan itibaren geçirdikleri her yarıyıl (ders alsın/almasın, öğrenim ücretini ödesin/ödemesin, başarılı olsun/olmasın) yarıyıl hesabına katılmaktadır.

3. Üniversitemizde Güz ve Bahar olmak üzere iki yarıyılda eğitim verilir. Yaz dönemi Bahar yarıyılının devamı niteliğinde olup tam bir eğitim-öğretim yarıyılı değildir.

4. Ders kaydı döneminde, öğrencilerin üçüncü yarıyıldan itibaren yarıyıl başındaki GANO ve YANO değerlerine bakılarak ilgili yarıyılda sınamalı öğrenci statüsünde olup olmayacaklarına karar verilir.

5. GANO’su 1,80 veya üzerinde olan öğrenci YANO’suna bakılmaksızın normal öğrenci statüsündedir ve ilgili yarıyıl derslerine kayıtlanabilir.

6. GANO’su 1,80’in altında olan öğrencinin sınamalı statüde olup olmayacağına ise son iki yarıyılındaki (yaz dönemi hariç) YANO’suna bakılarak karar verilir. Bu YANO’larından herhangi birinin 2,00 veya üzerinde olması halinde öğrenci yine normal statüde kabul edilir ve ilgili yarıyıl derslerine kayıtlanabilir.

7. GANO’su 1,80’in altında olan bir öğrencinin son iki yarıyıldaki her iki YANO’sununda 2,00’nin altında olması halinde öğrenci sınamalı statüde kabul edilir ve ilgili yarıyıl derslerine kayıtlanamaz, ancak önceki yarıyıllardan başarısız olduğu (FD, FF, FG, DZ) veya DD, DC notları ile geçmiş olduğu dersleri tekrar alabilir.

8. Sınamalı statüde olan öğrenci takip eden yarıyıllarda sınamalı statüden çıkabilir. Sınamalı statü sadece ilgili yarıyıl için geçerlidir. Her yarıyıl başında ders kaydı esnasında öğrencinin sınamalı statüde olup olmayacağına tekrar bakılır.

9. Sınamalı statüde iken ilgili yarıyıl(lar)da ilgili yarıyıl ders(ler)ini alamayan öğrenci sonraki yarıyıllarda sınamalı statüde olup olmamasına bakılmaksızın geçmiş yarıyıllara ait dersleri önceden almamış olsa dahi alabilir.