Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdullah Tivnikli Tatbikat Camii

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdullah Tivnikli Tatbikat Camii, mimarlık geleneğimizin bugünün diliyle bir yorumu olarak tasarlanmıştır. Makro ölçekten mikro ölçeğe kâinatın bütününde yer alan dönme hareketinden ilham alan proje, parçadaki bütün ve bütündeki parça kavramlarını tabiattaki nautilus formunun fraktal yapısı ve 1000 yıllık geleneksel kırlangıç tavan tekniğinin ilhamıyla birleştirerek, cami mimarlığında yeni bir ufuk arayışındadır.

Kırlangıç tavan tekniği, Orta Asya'daki Pamir Yaylası'ndan Erzurum ve Çorum'a olmak üzere Orta Anadolu'ya kadar süreklilik arz eden bir yapı tekniğidir. İslam'ın özündeki "vahdette kesret, kesrette vahdet" yani birlikte çokluk, çoklukta birlik mefhumunu en iyi simgeleyen bu teknik, ahşap parçaların üst üste bindirilmesiyle oluşan tavan sistemidir. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdullah Tivnikli Tatbikat Camii projesi bu sistem ile Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde çokça kullanılan Türk üçgenlerinden esinlenerek tasarlanmıştır.

Geleneksel  cami  mimarimizin temelindeki merkezi  mekan kurgusunu ve mekanda vahdet fikrini  devam  ettiren  proje,  her  unsuruyla klasik  yapı  mirasımızın bir yorumudur. Işık ve gölgenin mekana tesirini gozeten şeffaflıkla iç-dış birliğini sağlayacak şekilde, dışarıdan içerisi, içeriden dışarısı net bir şekilde okunabilmektedir.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Abdullah Tivnikli Tatbikat Camii eskiden olduğu gibi bugün de bütünüyle sosyal hayata ait bir çekim alanı olarak düşünülmüştür.

Proje hakkında bazı sayısal bilgiler :

• Cami iç çapı : 35,1 m
  • Kubbe yüksekliği : 34,7 m
  • Minare yüksekliği : 57,8 m
  • İnşaat oturum alanı : 6733 m2
  • Toplam İbadet Alanı : 2385 m2
  • Cami Kapasitesi : 3600 kişi
  • Otopark Kapasitesi : 280 araç
  • Konferans Salonu : 270 kişilik
  • Yemekhane : 240 kişilik
  • Sinevizyon Odaları : 7 adet
  • Kitap-kafe : 270 m2

Ayrıca projede,

• Abdesthaneler - Şadırvan
  • Sergi Alanları
  • Fuayeler
  • İç Bahçeler ve diğer servis mekanları mevcuttur
  • Toplam inşaat alanı : 26932 m2'dir.

Fakülte Camimiz İbadete Açıldı

Bu sayfa İlahiyat Fakültesi tarafından en son 27.02.2019 10:59:28 tarihinde güncellenmiştir.