Katar Üniversitesi İslâmi İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Sıddîkînin Türkiye'deki Darbe Teşebbüsü üzerine Yazısı

Fakültemiz ve Üniversitemizin en yakın akademik işbirliği içinde bulunduğu üniversiteler arasında bulunan ve her öğretim yılında öğrencilerimizi ağırlayan Katar Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf es-Sıddîki, Katar’da yayımlanan er-Râye gazetesi için kaleme aldığı makalesinde Türkiye’deki meşru hükümete karşı girişilen başarısız darbe girişimini  kınayarak  Türk halkının darbeciler karşısındaki tavrını övdü.

Özgür Halklar Askerlerin Hükmüne Boyun Eğmez

Katar Üniversitesi İslâmi İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Sıddîkî, İslam ve Arap ülkelerini karıştırmaya çalışan eller olduğunu vurgulayarak “ülkelerimizi karıştıran yabancı bir gücün varlığına kuvvetle inanıyoruz, bu güçler biz İslam ve Arap ülkelerinin hayatın her alanında istikrar, ilerleme ve refah bulmasını istemiyorlar” dedi.
Prof. Dr. Sıddîkî, Türkiye de darbe girişiminin başarısız olması, özgür halkların askerleri hükmüne boyun eğmediklerine en büyük delil olduğuna işaret ederek Türkiye’de muhalefet partilerinin dahi  askeri gücün baskılarına rağmen demokrasi ve sivil idare yolundan ayrılmayı reddettiğine dikkat çekti.
Türk halkının; kültürü, ilmi ve etrafında olan biteni idrakiyle çok bilinçli oladuğuğnu ve başına gelecekleri kavrayarak ütün gücüyle darbeyi boşa çıkardığını ifade eden Sıddîkî, “bu duruşun ortaya çıkmasında Türkiye’deki analitik, kritize etme  ve olayları doğru şekilde anlama üzerine kurulu öğrenim sistemi ve müfredatının rolünü unutmamak gerektiğini” belirtti.
Prof. Dr. Sıddîkî, İslam ve Arap ülkeleri yönetimlerinin eğer halklarının kendilerine ve rejimlerine yardımcı ve destekçi olmasını istiyorsa, adalet ve eşitlik üzerine kurulu  halihazırda Türkiye'deki idare yöntemini kendilerine örnek alması gerektiğini vurguladı.
Bu bağlamda Türkiye deki krize karşı tavırda Katar Devletinin dik ve şerefli duruşuna dikkat çeken Prof. Dr. Sıddîkî,  “Katar darbe girişimini hiç zaman kaybetmeden kınadı, anayasal meşrûiyete el uzatılmaması konusunda  uyarıda bulundu, bu davranış Katar’ın güçlü ve dik duruşunun bir yansımasıdır. Ayrıca bölgesel ve devlet içi birçok meselede örtüşen Katar ve Türkiye ilişkilerinin gücünden kaynaklanmaktadır. Bu duruş, her zaman hak, adalet ve halkların özgür idâresi yanında duran Katar idâresinin alışa geldiğimiz duruşu” olduğunu vurguladı. .
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın darbe girişimini önlemek amacıyla halkı sokağa daveti ile alakalı ise Prof. Dr. Sıddîkî şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı’nın halkı sokağa ve meydanlara daveti; eğilimi ve görüşü ne olursa olsun halkın ve bütün partilerin  nezdinde Cumhurbaşkanı’nın yüksek itibarını ve yerini göstermektedir. Bu olay bize liderin zor durumlarda halkından kendisine  destek olmalarını isteme hakkı olduğunu  göstermiştir. Ayrıca liderin yönetimde ve halkı arasında adalet ve eşitliği gözettiği takdirde zor şartlarda yalnız bırakılmayacağı ve halkı tarafından sahiplenileceğini göstermiştir.

Allah’a hamdolsun ki olaylar bu şekilde cereyan etti. Bu hadise gerçekten bölgeyi karıştırmaya ve komplo kuranlara çok güzel bir ders olmuştur. Çünkü artık son söz, rejimlerin ve liderlerin değil halklarındır. Bu hadiseden ayrıca Arap ülkelerindeki rejimler de dersini almalıdır. Hep beraber olup halklarının siyâsî, sosyal, ekomomik, insânî ve ahlakî çıkarları için anlaşmaları ve yardımlaşmaları gerekmektedir.