Dekanımız Prof.Dr. Ali Köse Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde “ Din Olgusunun Anlaşılmasında, Sosyoloji, Psikoloji ve Antropoloji ‘nin Rolü” konulu konferans verdi

 Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali KÖSE geçtiğimiz 18 Ocak Perşembe günü saat 14:00 de Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde “ Din Olgusunun Anlaşılmasında, Sosyoloji, Psikoloji ve Antropoloji ‘nin Rolü” konulu konferans verdi.

Prof.Dr.Ali KÖSE konferansında değindiği konu başlıkları olarak “İnsanla, teknolojiyle bilimle alakalı bütün olup bitenler ve bu bağlamdaki tüm meseleler bizim dışımızda cereyan etmektedir. Bu meselelere dair söyleyecek sözümüzün olması gerekir.

Din Psikolojisi ve Din Sosyolojisi’ne dair ciddi okumalar yapmamız gerekmektedir

Bugüne ait problemlerle alakalı zihin dünyamızda ciddi bir bilgi birikimi, altyapısı ve hakimiyeti olmalıdır.

Çağımızın gelişim ve değişimlerine karşı ilgisiz ve duyarsız kalamayız. Din, modernizm ve sekülerizm alanlarında bilgi seviyemiz yüksek olmalıdır. Aşırı tutucu, toplumla alakası olmayan bir tutumla, İslam’ı dünya ile alakası olmayan sadece ahiret dini şeklinde düşünen bir anlayış doğru değildir.

Geçmişte ortaya konan bilimsel ve kültürel birikimin üzerine bir ilave yapmadan geçmişi olduğu gibi tekrar etmek bize bir şey kazandırmaz.  Farklı fikirler ortaya sunmadan gelenekçilik adına tutuculuk yapmak, bizi doğru bir sonuca götürmez.

Biz bugün fikir üretmek mecburiyetindeyiz. Geçmişten tevarüs ettiğimiz ilmi ve kültürel birikimi değerlendirip günümüze hitap edecek bir tefekkür sürecine girmemiz gerekir.

Fetvalarımızın toplumla, hayatla bağlantısı olmalıdır. Aksi halde fetvalarımızın karşılığı olmaz.

Biz geçmişteki ulemanın yaptığı gibi bugün çağımızın şartlarında meydana gelen problemlere çözümler üreten yeni bir fıkıh birikimi, sistemi oluşturmalıyız. Dini yorumlar iman esası gibi düşünülmemelidir. Üslubumuzu insanları dinden koparan, uzaklaştıran, tekfirci bir şekilde belirlemekten kaçınmalıyız. Din söylemimiz katı, ürkütücü ve dinden soğutucu olmamalıdır.

 Toplumumuzun kültürel, sosyolojik, ekonomik v.s. yapısını iyi tanımalıyız. Din dilimiz, söylem ve üslubumuz  ötekileştirici olmamalı, insan kazanmaya yönelik olmalıdır.

Bizim kadim geleneğimizde var olan fikir esnekliğini bugün güncellememiz gerekmektedir. İçinde yaşadığımız dünya biz farkında olamasak da fikirlerimizin değişmesine sebep olabilmektedir.  Mezhepsel farklılıklarımız ayrıştırıcı olmamalıdır.” dedi.

Konferansın sonuna doğru kursiyerlerden gelen soruları da yanıtlayan Dekan KÖSE, Eğitim görevlileri ile ilmi sohbetlerinin ardından, Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Adil BOR'a çalışmalarında başarılar diledi, ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederek Haseki'den ayrıldı.

HIZLI ERİŞİM